| |     ћирилица | english  
Naslovna
Кampanja za zaštitu imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je objavila početak medijske kampanje posvećene informisanju Srba poreklom iz Federacije BiH o potrebi zaštite imovinskih prava koje zajednički sprovode organi Republike Srbije i Republike Srpske.

U Federaciji BiH je u toku usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnim knjigama, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda bi mogli da izgube pravo na imovinu koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.

U mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu, tako da izbegli i raseljeni Srbi, te njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište ili zemljište predaka predmet postupka. Oko 400.000 lica srpske nacionalnosti i dalje polažu prava na nepokretnosti u Federaciji BiH (u vlasništvu ili u posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je produženje  roka za prijavu do godinu dana, a imajući u vidu da vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, naknadne ispravke pogrešnih upisa su moguće samo kroz sudski proces.

Imajući sve navedeno u vidu, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu poziva sve pripadnike srpskog naroda poreklom iz Federacija BiH koji se nalaze u dijaspori da se jave na:

Telefon: +387 55490940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Кontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborF



Verzija za štampu
Važne informacije
Кampanja za zaštitu imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine
Pružanje konzularnih usluga u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji