| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt:

   AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE
   Adresa:
   163, Marais Street, Brooklyn 0181
   P.O. Box 13026, Hatfield 0028
   Pretoria

   Lokacija Ambasade / Mapa (Google)

   Telefoni: + 2712 460 56 26
                      + 2712 460 61 03
   Faks:          + 2712 460 60 03
   Е-mail: info@srbembassy.org.za
   Veb sajt: www.pretoria.mfa.gov.rs

Praznici

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli Radno vreme Konzularnog odeljenja:
  utorkom i četvrtkom od 10:00 do 14:00
top

POSEBAN REŽIM RADA USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U JAR

KONZULARNO ODELJENJE AMBASADE NEĆE RADITI DO DALJNJEG

 


 
Кampanja za zaštitu imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je objavila početak medijske kampanje posvećene informisanju Srba poreklom iz Federacije BiH o potrebi zaštite imovinskih prava koje zajednički sprovode organi Republike Srbije i Republike Srpske.

U Federaciji BiH je u toku usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnim knjigama, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda bi mogli da izgube pravo na imovinu koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.

U mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu, tako da izbegli i raseljeni Srbi, te njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište ili zemljište predaka predmet postupka. Oko 400.000 lica srpske nacionalnosti i dalje polažu prava na nepokretnosti u Federaciji BiH (u vlasništvu ili u posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je produženje  roka za prijavu do godinu dana, a imajući u vidu da vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, naknadne ispravke pogrešnih upisa su moguće samo kroz sudski proces.

Imajući sve navedeno u vidu, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu poziva sve pripadnike srpskog naroda poreklom iz Federacija BiH koji se nalaze u dijaspori da se jave na:

Telefon: +387 55490940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Кontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborFPružanje konzularnih usluga u Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji


 
 
Selakovic: Novi pocetak davno zapocetih odnosa Srbije i Esvatinija

29. jul 2022.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa šeficom diplomatije Кraljevine Esvatini Tulisilom Dladlom.

Selaković je posetu ocenio kao istorijsku, jer je u 32 dugoj istoriji diplomatskih odnosa dve zemlje ovo prva zvanična poseta šefa diplomatije Esvatinija Srbiji.

Ministar Selaković je podsetio da su naši odnosi značajno duži, budući da je nekadašnja Jugoslavija bila jedan od glavnih protagonista antikolonijalne borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih naroda Afrike.

„To prijateljstvo je jačalo tokom godina našeg aktivnog učešća u radu Pokreta nesvrstanih zemalja, a od ovog današnjeg trenutka, koji smo obeležili potpisivanjem pet veoma značajnih dokumenata, pokazali smo opredeljenost za jačanje naših odnosa u budućnosti“, kazao je Selaković.

Srbiju i Esvatini, kako je rekao, tek čeka period intenzivnije saradnje, što podrazumeva i posete na visokom i najvišem nivou, podsećajući da postoji poziv predsednika Aleksandra Vučića kralju Msvatiju Trećem da poseti Srbiju.

Selaković je posebno istakao da su studenti iz Esvatinija, koji u Srbiji borave u okviru programa „Svet u Srbiji“, među najboljim stranim studentima na našim univerzitetima, dodavši da će im, po okončanju studija, biti omogućeno da obavljaju stručnu praksu u srpskim državnim organima, preduzećima i institutima.

U razgovoru je, kako je dodao, bilo reči i o modalitetima za unapređenje saradnje u raznim oblastima, kao što su poljoprivreda, sport i turizam.

„Ovo je samo jedan novi početak naših davno započetih odnosa i te odnose ćemo graditi i u njih ulagati tako da oni i Srbiji i Esvatiniju budu na korist i ponos“, rekao je Selaković.

Šefica diplomatije Esvatinija zahvalila je na toplom i srdačnom dočeku, i navela da i studenti iz te zemlje svakodnevno u Srbiji nailaze na topao prijem.

„Кraljevina Esvatini i Republika Srbija imaju duge bilateralne odnose koji sežu u vreme SFRJ. Veze naših država su oduvek počivale na uzajamnoj podršci, solidarnosti i razumevanju, i divimo se načinu na koji je Srbija prigrlila nasleđe Jugoslavije kada je reč o Africi“, rekla je ministarka Dladla.

Prema njenim rečima, bilo je krajnje vreme da se dugotrajni bratski odnosi dve države dodatno učvrste.

Posebnu zahvalnost izrazila je zbog stipendija studentima u okviru programa „Svet u Srbiji“, konstatujući da će obrazovani mladi ljudi osigurati budućnost Esvatiniju.

Takođe, ministarka je prenela zahvalnost vlade Кraljevine Esvatini na pomoći u hrani koju je Srbija dostavila tokom pandemije Кovida 19.

„Uvereni smo da će ova nova era u našem prijateljstvu za posledicu imati jačanje našeg prijateljstva. Iako smo zahvalni na onome što je već učinjeno, svesni smo da ima još mogućnosti za sadržajnu saradnju“, rekla je šefica diplomatije Esvatinija.

Ministar Selaković i ministarka Dladla danas su potpisali niz dokumenata - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Кraljevine Esvatini o kulturno-prosvetnoj saradnji; Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Кraljevine Esvatini o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša; Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola.

Takođe, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisao je sa ministarkom Tulisilom Dladlom Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije otvorilo je danas svoja vrata za studente iz Esvatinija koji se školuju u Beogradu, a nakon što im je upriličen obilazak Muzeja diplomatije, obratili su im se ministar Selaković i ministarka Dladla. Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs


Sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini

29.07.2022.

Sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Кraljevine Esvatini

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministarku spoljnih poslova Кraljevine Esvatini Tulisilu Dladla, sa kojom je razgovarao pre svega o jačanju političkog dijaloga i snaženju ekonomske saradnje.

Predsednik je poželeo dobrodošlicu ministarki Dladla i dodao da je ova bilateralna poseta ujedno i istorijska, jer je reč o prvoj poseti jednog ministra spoljnih poslova Кraljevine Esvatini Republici Srbiji.

„Ovo je izuzetno važan korak u jačanju odnosa i saradnje između naše dve prijateljske zemlje. Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend razmene poseta na visokom i najvišem nivou“, istakao je predsednik Vučić i dodao da Srbija želi saradnju sa Esvatinijem na svim nivoima.

Sagovornici su ocenili da postoje brojne oblasti sa velikim potencijalima za dalji razvoj odnosa, te da je u tom cilju potrebno šire angažovanje u smislu konsolidacije i jačanja ugovorno-pravne regulative, posebno u oblasti trgovine i poljoprivrede, kao i da su obrazovanje, kultura i sport oblasti u kojima dve zemlje mogu dodatno da ojačaju odnose.

Predsednik Vučić je rekao da su studenti iz Esvatinija pokazali izuzetne rezultate tokom školovanja u Srbiji i najavio povećanje broja stipendija. Predsednik Vučić je dodao da je takva politika u skladu sa posvećenošću naše zemlje svestranoj saradnji sa prijateljskim afričkim državama, sa kojima nas vezuje tradicionalno uzajamno razumevanje.

Ministarka Dladla je rekla da je impresionirana razvojem Srbije i da je naučila mnogo o merama koje je naša Vlada preduzimala kako bi npr. privukla strane investicije ili razvijala turizam, sa željom da budu primenjene i u Esvatiniju.

Predsednik je zamolio ministarku Dladla da kralju Msvatiju III prenese srdačne pozdrave, uputivši i poziv Njagovom Veličanstvu da poseti Srbiju, što bi bila izuzetna prilika za detaljnije dogovore o daljim pravcima razvoja naših odnosa i saradnje, kao i definisanje konkretnih projekata u oblastima od obostranog interesa.

Izvor/Foto: www.predsednik.rs


JAR- Dan Mladosti praznik - neradni dan

Obavaštavamo da  Ambasada Republike Srbije u Pretoriji, zbog sutranjeg praznika  "Dan Mladosti" neće raditi 16.  (četvrtak) juna 2022. godine. Za vreme praznika biće organizovano dežurstvo.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova