| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству  и желе да изјасне своје мишљење и гласају на референдуму који је расписан за 16. јануар 2022. године поводом промене Устава Републике Србије, могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године).
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/
Пријаве се достављају Амбасади Републике Србије у Преторији.

 


 
Кампања за заштиту имовинских права Срба пореклом из Федерације Босне и Херцеговине

Управa за сарадњу с дијаспором и Србима у региону je објавилa почетак медијске кампање посвећене информисању Срба пореклом из Федерације БиХ о потреби заштите имовинских права које заједнички спроводе органи Републике Србије и Републике Српске.

У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама катастра и земљишним књигама, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа би могли да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.

У многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина или лице које неовлашћено користи српску имовину, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште или земљиште предака предмет поступка. Око 400.000 лица српске националности и даље полажу права на непокретности у Федерацији БиХ (у власништву или у поседу). Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење  рока за пријаву до годину дана, а имајући у виду да власничка тужба код имовине не застарева, накнадне исправке погрешних уписа су могуће само кроз судски процес.

Имајући све наведено у виду, Управa за сарадњу с дијаспором и Србима у региону позива све припаднике српског народа пореклом из Федерација БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве на:

Телефон: +387 55490940

Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborF


Пружање конзуларних услуга у Амбасади Републике Србије у Преторији

 
 
StarTech конкурс 2022

У оквиру програма StarTech, од 18. марта до 18. маја 2022. године, отворен је други конкурс за доделу око милион долара бесповреатних средстава за иновације у пословању.

Сратапови, тимиви, предузетници, микро, мала и средња предузећа кроз програм могу да конкуришу за подршку за развој инивација или дигиталну трансформацију пословања у износу од 15.000 до 100. 000 америчких долара.

Подршка је подељена у три ЛОТ-а:

- ЛОТ  1 - Подршка стартаповима и нефорамалним тимовима са иновтним идејама.

- ЛОТ  2 - Подршка малим и средњим  бизнисима за развој иновација и/ или дигиталнну трансформацију

 - ЛОТ  3 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација / или дигиталнуну трансфорамацијиђу са 

             циљем извоза или повећања броја радних места.

StarTech је трогодишњи пројекат за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији привреде у Србији који спроводи НАЛЕД, а финансира компанија Fhilip Morris International. Циљ пројекта  је убрзање раста српских компанија и трансформација традиционалне економије у дигиталну кроз пружање подршке у виду бесповратних финансијских средстава и експертизе, унапређења услова за иновативно предузетништво  и промоцију домаћих иноватаних бизниса.

     Један од аспекта StarTech пројекта је јачање веза начих грађана који живе и бораве у иностарнству са Србијом, и то не само кроз стварања подстицајних услова за  живот и рад у Србији, већ и кроз њихово укљућивање у иновациони екосистем и економију знања и из земаља у којима бораве, путем су-оснивања стартапова, учешћа у реализацији иноватних пројеката и финансирања стартапова и иновационих пројеката.

       У том смислу, иако је услов за учешће на конкурсу да се ради о стартап типовима које већински чине грађани Србије са сталним пребивалиштем на територији Србије,  односно о привредним субјектима са већинским домаћим власништвом ( најмање 51%), при оцени пријаваће нарочито позитивно бити вредноване оне које садрже неку врсту повезивања са нашим грађанимја у иностранству.

       Све инфорамације о условима конкурса, начину пријаве и пријавној документацији доступне су на страници  www.startech.org.rs/konkurs2022. Молимо да о наведеном обавестите потенцијално заинтересоване компаније, ораганизације, као и појединце.

              


Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

11.05.2022

Министар спољних послова Републике Србије Н. Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а. Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да УН треба да буду кључени форум за међународну сарадњу на овом пољу. Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савата безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

,,Учествовајући у мултинационалним мисијама за одржавње мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности ", рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједеињених нација у Демократској Републици Конго. ,,Србија не умањује значај и важност другх међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној Коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муниција и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака", нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској Унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а има развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да је у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем. Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног заначаја, и да је Србија активно укључена у сузбијању тих изазова и претњи на домаћем, региналном и међународном плану.

 

 

 

 

 

 

 

 


КОРОНА ВИРУС COVID -19

  КОРОНА ВИРУС 

COVID-19

Дневене ажурне информације у вези са мерама Владе Р. Србије могу се наћи на следећем линку: 

https: //www.srbija.gov.rs/

 

УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Информације о COVID-19 режиму уласака у Републику Србију доступна је интернет страници Министарства сполјних послова, на српском и енглеском језику.

COVID -19 -услови за улазак у Републику Србију:

https: www.mfa.rs/gradjani/ulazak/-u-srbiju/covid-19 uslovi-za-ulazak:

COVID-19 - Entry Conditions:

https://www.mfa.gov.rs/en/citizen/travel-serbia/covid-19-entry-requirements

 

УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ ЈУЖНУ АФРИКУ

 

Информације о уласку у Републику Јужну Африку можете пронаћи на сајту:

https://www.gov.za/covid-19/individuals-and-households/travel-coronavirus-covid-19

 

 

 

 

 

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова